Zdrowy brzuszek to szczęśliwy maluszek! Gotowania dla Maluchów można a nawet trzeba się nauczyć. Warto, aby dziecko od początku wiedziało co warto i trzeba jeść, aby zdrowo rosnąć. W gąszczu przepisów i bogatej ofercie gotowych produktów znalazłam pozycję, która zatrzymała mnie na dłużej. To Zdrowe dania dla bobasów i brzdąców. Przepisy od 4 miesiąca do około 3 lat i więcej – bo wiele z dań to pomysły na rodzinne obiady i nie tylko.
- Zdrowe dania dla bobasów i brzdąców
- Wydanie: 2018
- Seria/cykl: MOJE WYPIEKI
- Autor: Shazi Visram, Cricket Azima
- Ilustrator: Tara Donne
- Tłumacz: Magdalena Kozieł
- Typ oprawy: miękka
- Do kupienia TUTAJ
Zdrowe dania dla bobasów i brzdąców
Dziecko uczy się świata również przez to co znajdzie na talerzu. To czy będzie to wartościowy posiłek i prawidłowy nawyk żywieniowy zależy od rodziców i opiekunów. To właśnie w pierwszych miesiącach życia dziecko poznaje nowe smaki. Wiele z nich zostanie z nimi przez następne lata. Bywa, że po 2 roku życia dziecko nie chce otworzyć się przez kilka miesięcy na inne smaki. Dlatego warto od pierwszych miesięcy otworzyć się na bilansowanie diety pełnowartościowymi posiłkami. Z pomocą przychodzi publikacja o której chciałabym opowiedzieć!
Zdrowe dania dla bobasów i brzdąców to książka z przepisami dla najmłodszych oraz całej rodziny. Pięknie i bogato ilustrowana, z bogatą ofertą różnorodnych posiłków pogrupowanych według kategorii:
- Proste puree dla niemowląt
- Potrawy dla niemowląt powyżej 6 miesiąca
- Potrawy dla maluchów powyżej 12 miesiąca
- Przekąski dla maluchów powyżej 12 miesiąca
Dodatkowo znajdziemy sporo informacji o zdrowym i świadomym jedzeniu wraz z praktycznymi wskazówkami.
Dzięki tej książce poznasz najważniejsze składniki odżywcze, takie jak, między innymi:
- wapń
- cholina
- błonnik
- żelazo
- kwasy tłuszczowe omega -3
- białko.
Zostały one wylistowane przy każdym z przepisów tak, abyś miała pewność, że twoje dziecko je tak, jak należy.
Z książki tej dowiesz się również, jaką wielkość powinny mieć poszczególne posiłki na danym etapie rozszerzania diety. To jeszcze nie koniec. Informacje o alergiach, zamiennikach cukru, przyprawach oraz informacje z zakresu dietetyki i psychologii np. dlaczego dzieci grymaszą i jak wyrobić zdrowe nawyki żywieniowe.
Najważniejszą i największą częścią publikacji są oczywiście przepisy.
- Purée z jeżyn, banana, brzoskwini i komosy ryżowej
- Mus z truskawek, awokado i buraków
- Tropikalna owsianka
- Pieczone kule ryżowe z łososiem i groszkiem
- Kebaby z tofu, pomidorów, papryki i sera
- Muffinki z otrębów z suszonymi morelami.
Autorki książki to mamy, które wspierają inne mamy w dążeniu do świadomego gotowania i podawania dziecku ciekawych i smacznych oraz bardzo zdrowych produktów. Pokazują, czym jest świadome odżywianie i zachęcają do stosowania go na co dzień. Dzielą się wieloma praktycznymi radami z czytelnikiem np. o zapasach mrożonego szpinaku w zamrażalniku, kardamonie w potrawach, oraz praktycznych poradach np. oszczędnością czasu jest kupno od czasu do czasu kurczaka na rożnie.
Warstwa wizualna książki to prawdziwe mistrzostwo. Piękne i szalenie apetyczne zdjęcia dodają książce klasy. Na koniec życzę jeszcze wszystkim smacznego!
„Zdrowe dania dla bobasów i brzdąców” przygotowały Shazi Vishram, założycielka Happy Family-amerykańskiej firmy promującej ekologiczną żywność oraz Cricket Azima – słynna szefowa kuchni i założycielka Creative Kitchen. Tara Donne jest autorką przepięknych zdjęć wykorzystanych w książce.
0 komentarzy