Jak jeść zdrowo, innowacyjnie i smacznie? W dodatku ze zwiększoną świadomością na temat łączenie składników, z umiejętnością podkreślania wyjątkowości składników oraz w sposób prosty i bez większych udziwnień i komplikacji. Od kilku miesięcy testuję w kuchni dwie pozycje o których chcę dziś Wam powiedzieć. Podręcznik, biblia kulinarna i kompendium wiedzy o jedzeniu: Leksykon smaków Niki Segnit oraz Kalafior to król Leanne Kitchen. Zobaczcie co zachwyciło mnie w tych pozycjach książkowych.

  • Sztuka gotowania
  • Autor: Niki Segnit
  • Wydawncitwo Buchmann 2019
  • Do kupienia TUTAJ
20190812_1450031972832728-1024x768 Nowe spojrzenie na gotowanie: Kalafior to król i Sztuka gotowania. Buchmann 2019

Gotowania można uczyć się w każdym wieku i o każdej porze roku. Chociaż zawsze uważałam, że mam spore pojęcie o kuchni to z biegiem czasu uświadamiałam sobie raczej jak wiele jeszcze muszę i chcę się dowiedzieć. Od dawna regularnie przeglądam oferty książek kulinarnych. Większość z nich jest po prostu nie dla mnie: przewaga dań mięsnych, skomplikowane przepisy i wyszukane składniki. Na szczęście trafiłam na Sztukę gotowania! To książka, która przypomina bardziej encyklopedię lub podręcznik niż książkę kucharską.  Przetłumaczona na kilkanaście języków została okrzyknięta rewolucyjną!

Dział o regułach łączenia i komponowania uczy tworzyć własne receptury, komponować samodzielnie smaki.  Autorka sięga po tradycje jak czekolada i chilli, innowacyjne połączenia jak borówki i grzyby. Nie zabraknie też szaleństwa i pomysłów na które raczej jeszcze brakuje mi kulinarnej odwagi.

Kurs gotowania u najlepszej ze specjalistek. W Sztuka gotowania znajdziemy tajne receptury, które są kluczem do sukcesu w kuchni.

Zajrzyjmy trochę do środka – pozycja ma aż 12 rozdziałów na 650 stronach i 77 receptur!!! Znajdziemy tutaj podstawowe dziedziny sztuki kulinarnej jak np. pieczywo, czekolada, cukier, orzechy, sosy, wywary, zupy i potrawki, ciasta i ciasteczka czy custard, gęste ciasto. Brzmi intrygująco?  Każdy z rozdziałów zawiera warstwę fabularną, anegdoty z życia autorki oraz propozycje przepisów.  Na ilustracjach widzimy grafiki z propozycjami podawania potraw i ich różnymi rodzajami. To symboliczne grafiki, które absolutnie zaskakują w książce kulinarnej!  Znajdziemy tutaj światowe i bardzo mało popularne w polskiej kuchni potrawy jak np. cassata, trifle, mont blanc, sakura, jambon persille, lody sabayon.

Do życia podchodzę świadomie. Chcę wiedzieć co jem, jak łączyć smaki i wydobywać z nich  bogactwo. Jem by czuć smak potrawy. Uwielbiam delektować się subtelnością smaków. To przełomowa książka w mojej kuchni. Zdecydowanie będę ją wręczać jako prezent. Serdecznie polecam!

20190812_1450031972832728-1024x768 Nowe spojrzenie na gotowanie: Kalafior to król i Sztuka gotowania. Buchmann 2019
  • Kalafior to król – 70 przepisów, które tego dowodzą
  • Leanne Kitchen
  • Tytuł oryginalny: Cauliflower is king. 70 recipes to prove it
  • Wydawnictwo: Buchmann
  • Ilość stron: 144
  • Do kupienia TUTAJ

Kalafior to jedno z moich ulubionych warzyw. Po długiej zimie zawsze czekam na jego smak podczas majowego posiłku. Zwykle kojarzy nam się z warzywami gotowanymi na parze lub w wodzie. Nieco bardziej zaawansowani znają także zupę i kotlety z kalafiora i to byłoby na tyle. Okazuje się jednak, że to warzywo może zaskoczyć. Nazwany przez autorkę Królem! Czy zasługuje na to miano?

Na pewno jest to warzywo zaskakujące. Posiada ogrom składników odżywczych ( witamin C,K, z grupy B, minerałów jak potas, mangan, magnes) oraz najniższą zawartość węglowodanów. Jest dzięki zawartości choliny bardzo ważny w pracy mózgu. Uwielbiają go dzieci i dorośli. Jest bardzo prosty w przygotowaniu a nawet można jeść go na surowo. Świetnie smakuje gotowany, pieczony czy w połączeniu z sosem, serem, jako zamiennik mięsa w burgerze.

Książka jest pięknie wydana, Wydawnictwo Buchmann, zadbało dosłownie o każdy szczegół. Piękne kolorowe ilustracje kuszą głodnego czytelnika. Proste przepisy nie pozostawiają też złudzeń. Warto spróbować przyrządzić pizzę z kalafiorem, burgera czy tartę a nawet popcorn oraz humus! Jako wielbicielka kuchni wegańskiej i wegetariańskiej czuje się po prostu zachwycona możliwością smakowania kalafiora na tak wiele sposobów.

Z książką przygotujemy przekąski, przystawki i zupy,wypieki, dania główne, marynaty. Osobiście najbardziej polecam przepis na placuszki z kalafiora i sera pecorino z pieczonymi gruszkami.

Uwielbiam jeść sezonowo – dlatego korzystajcie z możliwości jakie niesie z sobą lato o kalafior! Sięgnijcie po kalafiora i 70 przepisów na dane z królem warzy w roli głównej!


annakamyszek

Anna Kamyszek-Cieślarczyk – psycholog, coach, trener biznesu i umiejętności psychospołecznych. Pasjonatka rozwoju i wspomagania potencjału. Mama, żona i szczęściara.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: