Jak jeść zdrowo, innowacyjnie i smacznie? W dodatku ze zwiększoną świadomością na temat łączenie składników, z umiejętnością podkreślania wyjątkowości składników oraz w sposób prosty i bez większych udziwnień i komplikacji. Od kilku miesięcy testuję w kuchni dwie pozycje o których chcę dziś Wam powiedzieć. Podręcznik, biblia kulinarna i kompendium wiedzy o jedzeniu: Leksykon smaków Niki Segnit oraz Kalafior to król Leanne Kitchen. Zobaczcie co zachwyciło mnie w tych pozycjach książkowych.
- Sztuka gotowania
- Autor: Niki Segnit
- Wydawncitwo Buchmann 2019
- Do kupienia TUTAJ
Gotowania można uczyć się w każdym wieku i o każdej porze roku. Chociaż zawsze uważałam, że mam spore pojęcie o kuchni to z biegiem czasu uświadamiałam sobie raczej jak wiele jeszcze muszę i chcę się dowiedzieć. Od dawna regularnie przeglądam oferty książek kulinarnych. Większość z nich jest po prostu nie dla mnie: przewaga dań mięsnych, skomplikowane przepisy i wyszukane składniki. Na szczęście trafiłam na Sztukę gotowania! To książka, która przypomina bardziej encyklopedię lub podręcznik niż książkę kucharską. Przetłumaczona na kilkanaście języków została okrzyknięta rewolucyjną!
Dział o regułach łączenia i komponowania uczy tworzyć własne receptury, komponować samodzielnie smaki. Autorka sięga po tradycje jak czekolada i chilli, innowacyjne połączenia jak borówki i grzyby. Nie zabraknie też szaleństwa i pomysłów na które raczej jeszcze brakuje mi kulinarnej odwagi.
Kurs gotowania u najlepszej ze specjalistek. W Sztuka gotowania znajdziemy tajne receptury, które są kluczem do sukcesu w kuchni.
Zajrzyjmy trochę do środka – pozycja ma aż 12 rozdziałów na 650 stronach i 77 receptur!!! Znajdziemy tutaj podstawowe dziedziny sztuki kulinarnej jak np. pieczywo, czekolada, cukier, orzechy, sosy, wywary, zupy i potrawki, ciasta i ciasteczka czy custard, gęste ciasto. Brzmi intrygująco? Każdy z rozdziałów zawiera warstwę fabularną, anegdoty z życia autorki oraz propozycje przepisów. Na ilustracjach widzimy grafiki z propozycjami podawania potraw i ich różnymi rodzajami. To symboliczne grafiki, które absolutnie zaskakują w książce kulinarnej! Znajdziemy tutaj światowe i bardzo mało popularne w polskiej kuchni potrawy jak np. cassata, trifle, mont blanc, sakura, jambon persille, lody sabayon.
Do życia podchodzę świadomie. Chcę wiedzieć co jem, jak łączyć smaki i wydobywać z nich bogactwo. Jem by czuć smak potrawy. Uwielbiam delektować się subtelnością smaków. To przełomowa książka w mojej kuchni. Zdecydowanie będę ją wręczać jako prezent. Serdecznie polecam!
- Kalafior to król – 70 przepisów, które tego dowodzą
- Leanne Kitchen
- Tytuł oryginalny: Cauliflower is king. 70 recipes to prove it
- Wydawnictwo: Buchmann
- Ilość stron: 144
- Do kupienia TUTAJ
Kalafior to jedno z moich ulubionych warzyw. Po długiej zimie zawsze czekam na jego smak podczas majowego posiłku. Zwykle kojarzy nam się z warzywami gotowanymi na parze lub w wodzie. Nieco bardziej zaawansowani znają także zupę i kotlety z kalafiora i to byłoby na tyle. Okazuje się jednak, że to warzywo może zaskoczyć. Nazwany przez autorkę Królem! Czy zasługuje na to miano?
Na pewno jest to warzywo zaskakujące. Posiada ogrom składników odżywczych ( witamin C,K, z grupy B, minerałów jak potas, mangan, magnes) oraz najniższą zawartość węglowodanów. Jest dzięki zawartości choliny bardzo ważny w pracy mózgu. Uwielbiają go dzieci i dorośli. Jest bardzo prosty w przygotowaniu a nawet można jeść go na surowo. Świetnie smakuje gotowany, pieczony czy w połączeniu z sosem, serem, jako zamiennik mięsa w burgerze.
Książka jest pięknie wydana, Wydawnictwo Buchmann, zadbało dosłownie o każdy szczegół. Piękne kolorowe ilustracje kuszą głodnego czytelnika. Proste przepisy nie pozostawiają też złudzeń. Warto spróbować przyrządzić pizzę z kalafiorem, burgera czy tartę a nawet popcorn oraz humus! Jako wielbicielka kuchni wegańskiej i wegetariańskiej czuje się po prostu zachwycona możliwością smakowania kalafiora na tak wiele sposobów.
Z książką przygotujemy przekąski, przystawki i zupy,wypieki, dania główne, marynaty. Osobiście najbardziej polecam przepis na placuszki z kalafiora i sera pecorino z pieczonymi gruszkami.
Uwielbiam jeść sezonowo – dlatego korzystajcie z możliwości jakie niesie z sobą lato o kalafior! Sięgnijcie po kalafiora i 70 przepisów na dane z królem warzy w roli głównej!
0 komentarzy