Moja ukochana seria „Wiem co jem” – zyskała dwa nowe tytuły! Tym razem przyglądamy się temu jak powstaje miód i makron. W dodatku będziemy krok po roku i szczegół po szczególne śledzić te dwa produkty. Czy warto je jeść? Zdecydowanie tak!

wp-16745430770927927384836619872074-1024x768 <strong>Makaron i Miód WIEM CO JEM. AKADEMIA MĄDREGO DZIECKA HarperCollins Polska–styczeń 2023</strong>

Natura zapełnia nasze talerze wspaniałymi produktami. Skąd się one biorą? Jaką drogę przebywają, zanim trafią do naszych kuchni? Jak wybierać te najlepsze? Te i inne ciekawe informacje znajdziecie w tej serii mądrych książeczek. Wiem co jem to pełna zabawnych ilustracji i ciekawostek seria książek o jedzeniu. Wyjaśniają, jak rosną owoce, warzywa i zboża; jak powstają z nich różne produkty i uczą jeść zdrowo! W serii „Wiem, co jem” ukazały się: „Chlebek”, „Czekolada”, „Pomidory”, „Banany”, „Miód”, „Makaron”.

  • Makaron. Akademia mądrego dziecka. Wiem, co jem!
  • Autor: Emmanuel Trédez
  • Ilustrator: Nicolas Gouny
  • Tłumaczenie: Katarzyna Grzyb
  • Oprawa: twarda
  • Objętość:40 stron
  • Format:220×255
  • Grupa docelowa:3-7 lat
  • Do kupienia TUTAJ

Jakie byłoby życie bez makaronu? Zdecydowanie bardziej ubogie! Rozmaite kształty a każdy ma swój ulubiony! Wszystkie dzieci kochają makaron, ale czy rzeczywiście wiedzą, co jedzą? Sprawdź, kto wymyślił makaron, jakie jego rodzaje znano w Mezopotamii i starożytnym Rzymie, a jakie kluski jadł Marco Polo w Chinach. Dowiedz się, jak powstają i jak nazywają się różne rodzaje makaronu oraz naucz się go przygotowywać samemu i poprawnie gotować. To zdecydowanie książka, która inspiruje dziecko do eksperymentów kulinarnych a jednocześnie kopalnia wiedzy o tak ważnych i lubianych składnikach naszego domowego jadłospisu! Kto nie kocha makaronu! Dzieci go uwielbiają a z informacjami z tej przepysznej książki zdecydowanie będą makaronem zachwycone. Ciekawa szata graficzna i styl dostosowany do młodego czytelnika gwarantują sukces!

  • Miód. Akademia mądrego dziecka. Wiem, co jem!
  • Autor: Françoise Laurent
  • Ilustrator: Nicolas Gouny
  • Tłumaczenie: Katarzyna Grzyb
  • Oprawa: twarda
  • Objętość:40 stron
  • Format:220×255
  • Grupa docelowa: 3-7 lat
  • Do kupienia TUTAJ

Słodki smak, ciekawa konsystencja i wspaniały złoty kolor. Przysmak małych jak i dużych. Jeden z ulubionych składników w kuchni. Ciekawe co wiecie o miodku! Miód to nie tylko słodki smakołyk, lecz także naturalny lek! Warto z nim zaprzyjaźnić dzieci przy okazji wyjaśniając, jaką rolę w jego powstaniu odgrywają owady. Poznaj tajniki pracy pszczelarza i dowiedz się, od czego zależą smak, zapach i kolor miodu. Sprawdź, jak się prawidłowo obchodzić z miodem i naucz się wybierać najlepszy.

Wiedza o miodzie i makaronie to zdecydowanie coś co dzieci zabiorą ze sobą w dorosłe życie. Wartościowe treści i ładunek, który zaprocentuje w przyszłości świadomością i rozsądkiem w wyborze zdrowych składników w codziennym jadłospisie. Wartościowa seria – serdecznie polecam.


annakamyszek

Anna Kamyszek-Cieślarczyk – psycholog, coach, trener biznesu i umiejętności psychospołecznych. Pasjonatka rozwoju i wspomagania potencjału. Mama, żona i szczęściara.

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: