Według raportu amerykańskiej organizacji Freedom House czterdzieści dziewięć krajów jest obecnie rządzonych przez dyktatorów – a liczba ta wciąż rośnie. Jak nakarmić dyktatora?  Szabłowski Witold. Najwięksi zbrodniarze świata, pokazani dosłownie od kuchni. Dwaj kucharze Fidela Castro, kucharka Pol Pota, kucharze Saddama Husajna, Envera Hodży i Idiego Amina po raz pierwszy opowiadają swoją historię po dekadach milczenia. Informacje, których nie znajdziesz nigdzie, przepisy na ulubione dania dyktatorów i informacje z ich życia prosto od kuchni. Pięć opowieści i kilka życiorysów. Spojrzenie na losy osób, które zyskały zaufanie największych dyktatorów XXI wieku. Jak je zdobyli? Jak zostali zatrudnieni oraz co zmieniła w ich życiu taka praca.

20190930_214840-1341103869-767x1024 Jak nakarmić dyktatora?  Szabłowski Witold w fenomenalnej rozmowie z kucharzami Saddama Husajna, Fidela Castro, Pola Poat, Idi Amina, Envera Hodża. Wydawnictwo WAB

Uwielbiam książki, które przenoszą mnie w czasie i miejscu tak, że tracę poczucie chwili. Zanurzam się w autentycznych wydarzeniach i wizualizuję sobie ich przebieg. Tak było za sprawą Witolda Szabłowskiego. Zresztą nie pierwszy raz spotykam się z dziełem tego reportera. Tym razem zabiera nas w podróż w wiele zakątków świata śladem znanych dyktatorów. Zdecydował się na nie łatwe zadanie, którego efektem jest ta pozycja. To zapis podróży, starań i przede wszystkim relacja z rozmów z kucharzami dyktatorów. Dwaj kucharze Fidela Castro, kucharka Pol Pota, kucharze Saddama Husajna, Envera Hodży i Idiego Amina opowiadają po raz pierwszy swoją historię. Tak jak było, bez zbędnych słów i ukrywania rzeczywistości. Rzeczywistości, która bywa śmieszna, tragiczna oraz poruszająca. Zdecydowanie jednak bardzo ciekawa!

Przez cztery lata autor przejechał cztery kontynenty: od zapomnianej przez wszystkich wioski na kenijskiej sawannie, przez ruiny starożytnego Babilonu w Iraku, po dżunglę w Kambodży, gdzie skryli się ostatni z Czerwonych Khmerów. Odbył wielogodzinne rozmowy z kucharzami, którzy przez lata gotowali dla jednych z największych dyktatorów XX wieku.

Wydawnictwo WAB

 Nie znajdziecie tutaj szczegółów z politycznych dokonań znanych dyktatorów. W lekkich słowach i w absolutnie ciekawych opisach dowiadujemy się o znanych ludziach w zupełnie innej perspektywie. Poznajemy ich losy poprzez kuchnię, preferencje, wybory czy prezenty i wynagrodzenie jakie przeznaczali swoich kucharzom. Pomimo okrucieństwa, które znamy z przekazów informacyjnych stać ich było na ludzkie zachowania. Jakie? To cały urok tej opowieści!

Zadanie jakie postawił przed sobą Witold Szabłowski było nie łatwe. Już znalezienie niektórych z kucharzy graniczyło z cudem. Inni już oddalili się od reżimu i funkcjonują w społeczeństwie, jednak dotychczas nie opowiadali mediom o swojej pracy. Jest też kucharz, który żywo wierzy w ideologię swojego byłego pracodawcy.

Ciekawy pomysł! Bardzo dobre wydanie i fenomenalny przekaz!

W publikacji znajdziemy również kilka przepisów i fotografie.

  • Tytuł: Jak nakarmić dyktatora?
  • Autor: Szabłowski Witold
  • Wydawnictwo: Wydawnictwo W.A.B.
  • Język wydania: polski
  • Język oryginału: polski
  • Liczba stron: 320
  • Do kupienia TUTAJ
Kategorie: polecane ksiązki

annakamyszek

Anna Kamyszek-Cieślarczyk – psycholog, coach, trener biznesu i umiejętności psychospołecznych. Pasjonatka rozwoju i wspomagania potencjału. Mama, żona i szczęściara.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: